tactiel[m.b.t. de tastzin] {1847} <frans tactile[idem] <latijn tactilis[tastbaar], vantangere(verl. deelw.tactum) [aanraken, betasten] +-(b)ilis[-baar] (vgl.taxeren)
Tactiel wil laten voelen. Aan de dingen en diep van binnen. Kijken met verwondering naar de omgeving ende context ontdekken, indien nodig op de tast. Aanraken en geraakt worden, uitnodigen tot wisselwerking tussen gebruiker en gebouw, het pad tussen vraag en uitvoering bewust bewandelen. Warmte en geborgenheid genereren. Thuiskomen in architectuur die daar toe uitnodigt op alle schaalniveaus. Tactiel wil naar waarde schatten. De mensen, de site, de omgeving, de materialen. Dit doen ze door te luisteren, te interpreteren, te onderzoeken, te dromen.
Tactiel architecten bv is een jong tweekoppig bureau bestaande uit ir. arch. Heidi Stroobants en arch. Maarten Heynderickx.
Voor de oprichting van Tactiel was Heidi projectarchitect bij 360 Architecten waar ze instond voor het opvolgen van projecten van conceptie tot voltooiing, waaronder de bouw van het nieuwe massief eiken hoogzaal in de Sint-Michielskerk in Leuven en de nieuwe welzijnstoren, eveneens in Leuven, met uitgebreid zorgprogramma. Heidi is afgestudeerd aan de K.U.Leuven in 2011.
Maarten heeft als projectarchitect voor Arch en Teco gewerkt. Hier heeft hij meegewerkt aan multifunctionele projecten zoals een zorgcampus met buurtcentrum in Anderlecht en meerdere collectieve woonprojecten. Maarten is afgestudeerd aan Sint-Lucas Gent in 2012.
De manifestatie van architectuur is altijd het gevolg van een vraag
Deze vraag is niet alleen het programma van de bouwheer maar ook de parameters van een site, gevolgd door de insteek van ons als ontwerper. Als ontwerper willen we voorbij de vraag van de bouwheer kijken en altijd een architectuur brengen die gedetailleerd en vormelijk is maar niet verdrongen van materialiteit. Door ontwerpvraagstukken op een geïnformeerde maar eenvoudige manier op te lossen, kunnen met kleine ingrepen grote effecten behaald worden. Densiteit, inbreiding en footprint zijn hierbij belangrijke noties die in een sterk verstedelijkt landschap van groot belang zijn. Door het toepassen van deze begrippen wordt de ruimte rondom het project beschikbaar voor groen, die ook telkens een belangrijke plek krijgt in het ontwerp.
Hoe we werken
Elk ontwerp start met een onderzoek naar context: stedenbouwkundig, administratief, sociaal-cultureel, historisch,… Vanuit de context wordt dan gezocht naar een concept, van waaruit naar een volumewerking wordt gestreefd. Hierbij gebruiken we zowel 3D simulaties als werkmaquettes.
Gelijktijdig worden plannen, snedes en gevels als onderzoeksmethoden ingezet, die op gezette tijden teruggekoppeld worden met de bouwheer en het vooropgestelde budget. Aan de hand van stalen en moodboards wordt dan een materialiteit gekozen die opgenomen worden in een detaillering. Bij de keuze van materialen wordt er veel aandacht besteed aan duurzaamheid: zowel op energetisch vlak als naar levensduur en onderhoud.
De inschakeling van gespecialiseerde bureaus, zoals een akoestische en stabiliteitsingenieur, een technieken bureau, EPB verslaggever etc. zorgt ervoor dat op elk moment in het ontwerpproces de correcte informatie beschikbaar is.
Als het ontwerp voldoende teruggekoppeld is met het hele studieteam en bouwheer wordt het omgevingsvergunningsdossier opgesteld. Het ontwerp wordt voor indiening van het omgevingsvergunningsdossier uitvoerig besproken met stedenbouw, de brandweer en eventueel een toegankelijkheidsbureau.
Tactiel zet in op een degelijk uitvoeringsdossier met een uitgebreid lastenboek en voldoende detailtekeningen. We geloven zeer sterk dat een goed dossier de werf vergemakkelijkt en discussies vermijdt.
Copyright © Alle rechten voorbehouden